Bolletje Kerstklokken

Soms neem ik, uit gebrek aan waargebeurd materiaal, even een korte schrijfpauze. Soms maak je nou eenmaal niks raars mee. Ik heb, zie ik, ook al ruim 500 columns geschreven over het leed dat mannen heet (grapje). Zo nu en dan schrijf ik een column over mijzelf. Mannen verbazen mij nou eenmaal vaker dan dat ik mij over mijzelf verbaas. Afgelopen weken ben ik regelmatig op pad geweest om zogeheten Kerstklokjes in te slaan van Bolletje. U dacht dat alle plaatselijke supermarkten leveringsproblemen hadden? Nee. Dat was ik. Ik heb stad en land afgereisd om mij het komende jaar te kunnen voorzien van kerstklokjes. Toen ik genoeg verpakkingen in mijn bezit had, ben ik overgestapt naar de kaneelsterren.

Met een tas vol kerstklokken liep ik terug naar mijn auto. Naast mijn auto staat een jonge vrouw naar haar auto te kijken. ‘Er zit, geloof ik, een deuk in de auto.’ Ik weet niet waarom ze daaraan twijfelt, want er zit een gigantische deuk in de achterklep. ‘Het gebeurde zomaar. Ineens.’ Ineens? Je reed vol tegen die andere auto aan? ‘Nee, met mij gaat het wel… Geschrokken.’ Ik denk dat je vriend óók schrikt. Als hij die deuk ziet.

 

Hey schat. Ik heb je auto total loss gereden.

 

 

Eenmaal in mijn auto analyseer ik de gebeurtenis. Want waarom doen wij vrouwen dat? Zo’n zielig stemmetje opzetten? Waarom niet gewoon een appje? Hallo schat, ik heb je auto total-loss gereden. Eet je thuis? Kan gebeuren toch? Andersom komt dat in veel mindere maten voor. Hij gaat je echt niet half huilend opbellen als hij jouw auto per ongeluk omgetoverd heeft tot een cabrio zonder ramen. Dat was namelijk een inschattingsfoutje van de IKEA zelf. Op het pakket stond dat het in mijn auto zou moeten passen. Toen hij de achterklep dicht deed bleek het ineens niet te passen. Nu gaan we nooit meer naar IKEA. Geen zielig stemmetje. Geen pruilend lipje. Gewoon een ander de schuld geven. Het was de IKEA. En niemand anders.

Dat we niet naar de film konden omdat we te laat waren met reserveren? Komt door mij. En door de bios. Veel te kleine zalen. Dat Ajax de hele wedstrijd niet gescoord heeft? Komt door mij. Ik had mijn Ajax shirt niet aan. En een verkeerde opstelling. Ruzie? Komt altijd door mij. Ik was degene die op de discussie in ging. En als ik in 2001 voor immigratie naar een ander land gekozen had, hadden we nu ook geen ruzie. Die volle vaatwasser? Mijn schuld. Had ik de hele dag maar niks moeten drinken. Dan hoefde ik hem ook niet uit te ruimen.

Waar komt dat vandaan? Dat altijd maar een ander de schuld willen geven? Is dat machteloosheid? Gemakzucht? Kun je niet, zo volwassen als je bent, toegeven dat het misschien toch echt je eigen schuld is?

Ondanks dat ik hier nog steeds geen theorie op bedacht heb, is het nu begin januari en zit ik zonder Bolletje Kerstklokken. En dàt is de schuld van de supermarkt.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply